• 1
  • 2

Tuinblog


Tuintrend ‘Terug naar de natuur’: zelf groente kweken

moestuintje Albert HeijnJippie, ze zijn er weer: de Albert Heijn-moestuintjes! Mijn kinderen en ik zijn er helemaal weg van. Het herinnert mij aan vroeger en hoe ik mijn vader mocht helpen in zijn moestuin. En nu helpen mijn kinderen mij ons mini-moestuintje.

De Albert Heijn moestuintjes zijn een gemakkelijk begin. Maar ga eens naar een tuincentrum, een tuinbeurs, de Boerenbond of naar een bouwmarkt. Daar vindt u een groot assortiment aan moestuingroente, aan goed gereedschap, aan bemesting en aan andere benodigdheden.

In februari bezocht ik Tuinidee 2017 en daar zag ik dat een natuurlijke werkwijze in je groentetuin de trend is. ‘Terug naar de natuur’ geldt dus in alle opzichten ook voor uw moestuin. Ik geef u een paar voorbeelden.

Terug naar de natuur

Als eerste keert u ‘terug naar de natuur’ met een gezonde bodem die u voedt met compost. U kunt die gemakkelijk zelf maken. Hoe u dat doet, leest u snel in mijn blog. De niet-zelfgemaakte compostvariant is te koop bij diverse tuincentra. Compost of een natuurlijke bemesting voeden uw bodem en zorgen voor een gezonde basis.

Een tweede voorbeeld is het opvangen van het regenwater waarover ik al eerder blogde. Met dat regenwater geeft u in de drogere perioden uw moestuinplantjes water. Dat is natuurlijk en voedzaam – het bevat minder kalk dan kraanwater – voor uw plantjes en voor de bodem.

Geniet & ontspan

En ‘terug naar de natuur’ doet méér: u komt buiten, u komt tot rust, u geniet en u ontspant! Bovendien voelt u zich supertrots wanneer u ineens een grote courgette, een blinkende aubergine, schattige radijsjes of smakelijke komkommers aan uw plant ziet hangen. Dat is altijd weer een feest.

Eerlijk is eerlijk: een groentetuin onderhouden vergt wel wat aandacht. U moet regelmatig schoffelen, water geven, het onkruid en het overbodig blad weghalen, goed bemesten enzovoorts. Maar wanneer u uw tanden zet in uw zelfgekweekte stukje groente of fruit, is dat alle moeite meer dan waard!


Tuintrend ‘Terug naar de natuur’: de waterhuishouding

waterhuishouding in de tuinOns klimaat verandert: regenbuien lijken meer water te produceren en extremere gevolgen te krijgen voor onze tuin. Hoe gaan we hier op een natuurlijke manier mee om? Op Tuinidee 2017 was de (natuurlijke) waterhuishouding in een tuin een van de trends waar ik belangstellend naar heb gekeken.

Niet alles wat ik zag, was vernieuwend. Het verhaal van een goede afwatering of een regenton zijn niet vernieuwend, de aangeboden producten vaak wel. Wat me opviel, was dat veel trends gelinkt zijn aan de natuur. Een trend die past in mijn straatje, aangezien ik graag denk in natuurlijke oplossingen.

Welke trend werkt wel en welke oplossing werkt niet in een tuin?

Beton = not done

Veel beton in uw tuin is ongetwijfeld praktisch in het onderhoud, maar zonder een goed aangelegde afwatering laat deze tuinvloer nauwelijks water door. Het gevolg? Bij een fikse regenbui blijft het water in uw tuin staan. En krijgt u natte voeten.

Wat werkt wel? Het meest voor de hand liggend is een tuin met weinig bestrating of een tuin met een waterdoorlatende bodembedekking. Gebruik daarbij natuurlijke materialen als vermalen takken of los grind. Door de open structuur loopt het regenwater weg en houdt u droge voeten.

Kiest u liever voor een harde bestrating? Zorg dan voor een goed afwateringssysteem, zodat het water niet op uw tuintegels blijft staan (met alle gevolgen van dien). Er zijn meerdere praktische oplossingen mogelijk, laat u hierover goed informeren voordat u gaat bestraten.

Vang het regenwater optuintrend: regenton voor een goede waterhuishouding in de tuin

De ouderwetse regenton is er tegenwoordig in vele moderne varianten: van de houten ton voor de rustieke, romantische tuin tot de strakke plastic varianten voor een meer moderne look. Google maar eens op ‘regenton’ en zie de vele mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

Waarom een regenton? Een regenton houdt niet alleen het overtollig water uit uw tuin. Met het opgevangen water kunt u in droge perioden uw plantjes voorzien van natuurlijk regenwater. Dat blijft het beste voor de bodem en voor uw plantjes.

De natuurlijke vijver

Een ander alternatief om uw regenwater op te vangen is de natuurlijke vijver. Beplanting als bepaalde rietsoorten en/of een pomp zonder chemicaliën houden het water op een natuurlijke manier zuiver, waardoor u uw vijver zelfs als zwemvijver kunt gebruiken. Leuk voor u en voor uw kinderen, nietwaar?

Het begint bij de basis: een goed plan

Een optimale waterhuishouding in uw tuin vereist een gedegen aanpak. Hoe past een natuurlijke bestrating in uw tuinstijl en bij uw gezinssituatie? Waar in uw tuin blijft het water staan na een regenbui en hoe lost u dat op? Hoe legt u een natuurlijk vijver aan?

Zomaar wat vragen waar ik, Arleta, u graag bij help. Bent u benieuwd hoe u (de waterhuishouding in) uw tuin kunt verbeteren? Bel of mail mij voor een afspraak.

natuurlijke vijver in de tuin 


image10Zin in een kleurrijke uitje?

 Van 12 tot 19 juni staan de deuren van de Tuinen van Appeltern voor iedereen open die graag een mooie natuur wil beleven met een vleugje kunst. Ga lekker op pad en ontdek wat in jou smaak valt en welk type tuin bij je past. Een echte aanrader om met die zonnige dagen tussen prachtige bloemen te gaan wandelen. Bij Appeltern zou je niets ontbreken, koffie met wat lekkers of een heerlijke lunch met familie of vrienden. Ook leuk om Vaderdag daar te gaan vieren. Fleurig 2016  Ik ga ook zeker naar toe.

Groet Arleta   

Tuin- en natuurtips van Arleta

Het hele jaar gebeurt er veel in de natuur en in de tuinwereld. Letterlijk met alle groei, snoei en bloei en figuurlijk met alle nieuwe trends op tuingebied. Met dit blog blijft u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en krijgt u onderhoudstip die bij het seizoen horen. Maar daar blijft het niet bij. Op mijn persoonlijke pagina vertel ik dat ik graag wandel in de natuur. Welnu, ook daarover leest u in mijn blog: aanbevelingen over mooie wandelgebieden, unieke plekjes in de natuur, indrukwekkende tuinen en waarom deze de moeite van uw bezoek waard zijn. Tot slot houd ik u op de hoogte van de tuinbeurzen die het hele jaar door plaatsvinden. Hebt u zelf vragen of tips waarover u wilt lezen? Aarzel niet, stuur mij een This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en ik ga voor u op pad!

GROEN IS RUST – RUST IS GENIETEN – GENIETEN IS GELUK

Tuinontwerp Arleta | info@tuinontwerp-arleta.nl | www.tuinontwerp-arleta.nl | 06 - 12 08 15 44