• 1
  • 2

Tuintrend ‘Terug naar de natuur’: zelf groente kweken

moestuintje Albert HeijnJippie, ze zijn er weer: de Albert Heijn-moestuintjes! Mijn kinderen en ik zijn er helemaal weg van. Het herinnert mij aan vroeger en hoe ik mijn vader mocht helpen in zijn moestuin. En nu helpen mijn kinderen mij ons mini-moestuintje.

De Albert Heijn moestuintjes zijn een gemakkelijk begin. Maar ga eens naar een tuincentrum, een tuinbeurs, de Boerenbond of naar een bouwmarkt. Daar vindt u een groot assortiment aan moestuingroente, aan goed gereedschap, aan bemesting en aan andere benodigdheden.

In februari bezocht ik Tuinidee 2017 en daar zag ik dat een natuurlijke werkwijze in je groentetuin de trend is. ‘Terug naar de natuur’ geldt dus in alle opzichten ook voor uw moestuin. Ik geef u een paar voorbeelden.

Terug naar de natuur

Als eerste keert u ‘terug naar de natuur’ met een gezonde bodem die u voedt met compost. U kunt die gemakkelijk zelf maken. Hoe u dat doet, leest u snel in mijn blog. De niet-zelfgemaakte compostvariant is te koop bij diverse tuincentra. Compost of een natuurlijke bemesting voeden uw bodem en zorgen voor een gezonde basis.

Een tweede voorbeeld is het opvangen van het regenwater waarover ik al eerder blogde. Met dat regenwater geeft u in de drogere perioden uw moestuinplantjes water. Dat is natuurlijk en voedzaam – het bevat minder kalk dan kraanwater – voor uw plantjes en voor de bodem.

Geniet & ontspan

En ‘terug naar de natuur’ doet méér: u komt buiten, u komt tot rust, u geniet en u ontspant! Bovendien voelt u zich supertrots wanneer u ineens een grote courgette, een blinkende aubergine, schattige radijsjes of smakelijke komkommers aan uw plant ziet hangen. Dat is altijd weer een feest.

Eerlijk is eerlijk: een groentetuin onderhouden vergt wel wat aandacht. U moet regelmatig schoffelen, water geven, het onkruid en het overbodig blad weghalen, goed bemesten enzovoorts. Maar wanneer u uw tanden zet in uw zelfgekweekte stukje groente of fruit, is dat alle moeite meer dan waard!

GROEN IS RUST – RUST IS GENIETEN – GENIETEN IS GELUK

Tuinontwerp Arleta | info@tuinontwerp-arleta.nl | www.tuinontwerp-arleta.nl | 06 - 12 08 15 44