• 1
  • 2

Tuintrend ‘Terug naar de natuur’: de waterhuishouding

waterhuishouding in de tuinOns klimaat verandert: regenbuien lijken meer water te produceren en extremere gevolgen te krijgen voor onze tuin. Hoe gaan we hier op een natuurlijke manier mee om? Op Tuinidee 2017 was de (natuurlijke) waterhuishouding in een tuin een van de trends waar ik belangstellend naar heb gekeken.

Niet alles wat ik zag, was vernieuwend. Het verhaal van een goede afwatering of een regenton zijn niet vernieuwend, de aangeboden producten vaak wel. Wat me opviel, was dat veel trends gelinkt zijn aan de natuur. Een trend die past in mijn straatje, aangezien ik graag denk in natuurlijke oplossingen.

Welke trend werkt wel en welke oplossing werkt niet in een tuin?

Beton = not done

Veel beton in uw tuin is ongetwijfeld praktisch in het onderhoud, maar zonder een goed aangelegde afwatering laat deze tuinvloer nauwelijks water door. Het gevolg? Bij een fikse regenbui blijft het water in uw tuin staan. En krijgt u natte voeten.

Wat werkt wel? Het meest voor de hand liggend is een tuin met weinig bestrating of een tuin met een waterdoorlatende bodembedekking. Gebruik daarbij natuurlijke materialen als vermalen takken of los grind. Door de open structuur loopt het regenwater weg en houdt u droge voeten.

Kiest u liever voor een harde bestrating? Zorg dan voor een goed afwateringssysteem, zodat het water niet op uw tuintegels blijft staan (met alle gevolgen van dien). Er zijn meerdere praktische oplossingen mogelijk, laat u hierover goed informeren voordat u gaat bestraten.

Vang het regenwater optuintrend: regenton voor een goede waterhuishouding in de tuin

De ouderwetse regenton is er tegenwoordig in vele moderne varianten: van de houten ton voor de rustieke, romantische tuin tot de strakke plastic varianten voor een meer moderne look. Google maar eens op ‘regenton’ en zie de vele mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

Waarom een regenton? Een regenton houdt niet alleen het overtollig water uit uw tuin. Met het opgevangen water kunt u in droge perioden uw plantjes voorzien van natuurlijk regenwater. Dat blijft het beste voor de bodem en voor uw plantjes.

De natuurlijke vijver

Een ander alternatief om uw regenwater op te vangen is de natuurlijke vijver. Beplanting als bepaalde rietsoorten en/of een pomp zonder chemicaliën houden het water op een natuurlijke manier zuiver, waardoor u uw vijver zelfs als zwemvijver kunt gebruiken. Leuk voor u en voor uw kinderen, nietwaar?

Het begint bij de basis: een goed plan

Een optimale waterhuishouding in uw tuin vereist een gedegen aanpak. Hoe past een natuurlijke bestrating in uw tuinstijl en bij uw gezinssituatie? Waar in uw tuin blijft het water staan na een regenbui en hoe lost u dat op? Hoe legt u een natuurlijk vijver aan?

Zomaar wat vragen waar ik, Arleta, u graag bij help. Bent u benieuwd hoe u (de waterhuishouding in) uw tuin kunt verbeteren? Bel of mail mij voor een afspraak.

natuurlijke vijver in de tuin 


GROEN IS RUST – RUST IS GENIETEN – GENIETEN IS GELUK

Tuinontwerp Arleta | info@tuinontwerp-arleta.nl | www.tuinontwerp-arleta.nl | 06 - 12 08 15 44